Assalamualaikum w.b.t....
sesekali teringin nk mkn ns kerabu kan?apa kata kt bt sendiri..
selain drpd ayam percik,nasi kerabu leh gak mkn dgn lauk2 lain spt ayam sambal,ikan keli masak cili padi,daging bakar & lain2 la...ikut selera masing2.
Okla jom kt tgok resepi nasi kerabu ni.
Ns kerabu aym percik
NASI KERABU:
beras & air
beberapa titik pewarna biru star brand @ bbrapa kuntum bunga kcg botol
sikit garam
NASI KERABU:
beras & air
beberapa titik pewarna biru star brand @ bbrapa kuntum bunga kcg botol
sikit garam
1 helai daun pandan-basuh & simpul
1)masak la mcm masak ns biasa,& tmbah pwarna & garam je
KELAPA :
1/2 kelapa parut-goreng tanpa minyak hingga kering & warna cekelat gituu..
3 ekor ikan kembung - rebus,amik isi
3 bj bwg merah
garam secukup rs
10bj lada hitam
1)tumbuk bwg merah,lada hitam,garam...pastu masuk isi ikan.tumbuk lg
2)gaul dgn kelapa kering
AYAM PERCIK :
1/2 ekor ayam
3ulas bwg putih
1 inci halia
sedikit garam
1)perap ayam b'sama bhn blender 1jam,
2)bakar selama 30minit,api atas bwh,suhu 200d
3)sementara ayam masak,gi bt kuah percik
kuah percik:
3btg serai
2sd cili keribg blender - kalo nk kuah merah2 (optional )
5bj bwg merah
sikit asam keping
garam,gula,aji sckup rs
1 kotak santan
~blender serai & bwg merah
~masuk dlm periuk b'sama bahan lain
~masak dgn api sederhana samp pekat...sentiasa kacau.
4)bila aym dah masak,curah kuah percik atas ayam & bkr lg 10 minit
ULAM-ULAM:
kantan
kcg panjang
toge
~potong nipis & gaul2
p/s :
~hidang la b'sama kopok...sila la cuba kalo rajin.kalo xrajin g bazar...heeeee
~kelapa kering tu bleh bt awal..1 @ 2hr lbih awaL
1)masak la mcm masak ns biasa,& tmbah pwarna & garam je
KELAPA :
1/2 kelapa parut-goreng tanpa minyak hingga kering & warna cekelat gituu..
3 ekor ikan kembung - rebus,amik isi
3 bj bwg merah
garam secukup rs
10bj lada hitam
1)tumbuk bwg merah,lada hitam,garam...pastu masuk isi ikan.tumbuk lg
2)gaul dgn kelapa kering
AYAM PERCIK :
1/2 ekor ayam
3ulas bwg putih
1 inci halia
sedikit garam
1)perap ayam b'sama bhn blender 1jam,
2)bakar selama 30minit,api atas bwh,suhu 200d
3)sementara ayam masak,gi bt kuah percik
kuah percik:
3btg serai
2sd cili keribg blender - kalo nk kuah merah2 (optional )
5bj bwg merah
sikit asam keping
garam,gula,aji sckup rs
1 kotak santan
~blender serai & bwg merah
~masuk dlm periuk b'sama bahan lain
~masak dgn api sederhana samp pekat...sentiasa kacau.
4)bila aym dah masak,curah kuah percik atas ayam & bkr lg 10 minit
ULAM-ULAM:
kantan
kcg panjang
toge
~potong nipis & gaul2
p/s :
~hidang la b'sama kopok...sila la cuba kalo rajin.kalo xrajin g bazar...heeeee
~kelapa kering tu bleh bt awal..1 @ 2hr lbih awaL
0 ulasan:
Catat Ulasan