COPY PASTE FROM MY REC....TQ RAHEL...I'LL TRY SOON............
RAHEL NI SLALU ADA RESPI BEST2 KAT BLOG DIA...XCAYE G LA TGOK..EHEHEHE
Bahan-bahan ( Loyang 9" )
- 200g tepung kek/tepung superfine
- 200g gula kastor
- 110g mentega cair/minyak masak
- 100g air/susu cair
- 40g serbuk koko
- 20g ovalet
- 6 biji telur gred A
- 1 st serbuk penaik
- 1 st emulco coklat
Cara-cara
- Griskan acuan bulat 9".Lapik dg kertas serap minyak.Panaskan ketuhar pada suhu 170'C.
- Satukan gula kastor,ovalet,tepung kek,serbuk penaik dan telur dlm mangkuk adunan.Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dg kelajuan tinggi.
- Perlahankan kelajuan dan masukkan air,emulco coklat dan serbuk koko.Pukul lagi selama 5 minit.
- Tuangkan mentega cair/minyak masak dan gaulkan dg senduk kayu hingga sebagti.
- Tuang adunan ke dlm acuan.Bakar selama 45 minit atau sehingga masak.
- Setelah masak,keluarkan dr ketuhar dan terus telangkupkan selama 5 minit agar kek tidak mendap.Kemudian terbalikkan semula dan biarkan kek sejuk sepenuhnya.
0 ulasan:
Catat Ulasan