Khamis, 6 Oktober 2011

KEK SPAN RAHEL :

Dicatat oleh queenshop di 9:56 PG

COPY PASTE FROM MY REC....TQ RAHEL...I'LL TRY SOON............

RAHEL NI  SLALU ADA RESPI BEST2 KAT BLOG DIA...XCAYE G LA TGOK..EHEHEHE



Bahan-bahan ( Loyang 9" )

  • 200g tepung kek/tepung superfine
  • 200g gula kastor
  • 110g mentega cair/minyak masak
  • 100g air/susu cair
  • 40g serbuk koko
  • 20g ovalet
  • 6 biji telur gred A
  • 1 st serbuk penaik
  • 1 st emulco coklat

Cara-cara

  1. Griskan acuan bulat 9".Lapik dg kertas serap minyak.Panaskan ketuhar pada suhu 170'C.
  2. Satukan gula kastor,ovalet,tepung kek,serbuk penaik dan telur dlm mangkuk adunan.Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dg kelajuan tinggi.
  3. Perlahankan kelajuan dan masukkan air,emulco coklat dan serbuk koko.Pukul lagi selama 5 minit.
  4. Tuangkan mentega cair/minyak masak dan gaulkan dg senduk kayu hingga sebagti.
  5. Tuang adunan ke dlm acuan.Bakar selama 45 minit atau sehingga masak.
  6. Setelah masak,keluarkan dr ketuhar dan terus telangkupkan selama 5 minit agar kek tidak mendap.Kemudian terbalikkan semula dan biarkan kek sejuk sepenuhnya.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

..qUeEn zAra kiTcHen... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei