SUMBER : COPY PASTE FROM MYR...TQ MYR
Bahan-bahan ( 1 biji kek 1/2 kg kot )
- Bahan A
- 4 biji telur(elok gred B,klu saiz kecik lebihkan sebiji)
- 120g gula kastor(klu xde gula kastor,amik gula biasa then blend kering smpai halus)
- 1 camca besar ovallate
- 1 camca besar mayonis original yg putih
- Bahan B (satukan semua n ayak)
- 80g tepung gandum
- 20g serbuk koko
- 20g tepung jagung
- 1 camca teh baking powder
- ----
- Bahan C
- 65g butter cair/ minyak masak
Cara-cara
- Satukan semua bahan B n ayak 5 kali.ketepikan
- Satukan semua bhn A dlm 1 mangkuk n putar dgn mixer smpai jd putih gebu.dlm 15 minit gak la.sy pakai hand mixer je n guna kelajuan paling maksimum.msti guna kelajuan maksimum klu tdk, x jadi putih gebu
- Kemudian tambah bahan B yang telah diayak tadi.campak sumer skali,putar lagi smpai sebati 2,3 minit jer
- Pastu tmbah bahan C plak. Putar lg 2,3 minit.siap adunan kek
- lumur loyang dgn minyak n tabur tepung gandum,ketuk2 sikit supaya tepung rata...barulah tuang adunan kek.guna loyang bulat 7inci
- Pastu bakar le mcm biasa..PREHEAT DULU oven tau dlm 15 minit.klu oven sy,sy guna suhu 170⁰C selama 45 minit guna api atas bawah.lps 45 min, cucuk dgn lidi utk test,klu xmsk lg tambah le masa kejap.jgn duk buka tutup oven nnti kek jd mendap.
- Lepas siap masak,terus keluarkan dr oven n hentak 2,3 kli perlahan2 n telengkupkan/terbalikkan atas redai dlm 10 minit (ala2 buat mcm kek chiffon).
- Lepas tu barulah lalukan hujung pisau di sekeliling kek utk longgarkan kek dari acuan n then terbalikkan semula..
0 ulasan:
Catat Ulasan