Jumaat, 15 April 2011

ANEKA ROTI :

Dicatat oleh queenshop di 6:20 PTG
assalamualaikum kawan2 blogger sekalian...agak lama xshare respi kat sini...
ok hr ni nk share resipi roti...alhamdulillah menjadi la pulok...leh la deme try gak..
sebeno nye doh tu same aje.cuma dibentuk2kan & di boh topping yg b'lainan..jadila mcm2 jenis roti..mcm kat gmbo tu ada roti kastard,roti kosong,roti sosej,ada lg 1 pizza...tp xsmpt nk hamik gambo.
dah meronta2 jiwa mak bedah,mak senah,n mak kiah nk me'roti'....tgok la resipi kat bwh ni ye...

DOH :
250g tepung roti @ tepung superfine cap bluekey
1bj telur
1sd kecil bread improver
1sd kecil bread softener
1/2 paket yis kering + 1/2 cwn air suam + 1sd gula (satukan,kacau2  & biar samp b'buih)
1sd makan shortening
100ml air (anggaran,aku guna xhabis pon)
2sd susu tepung..pakai susu tepung bby je

CARA2:
1)satukan tepung,bread improver,softener....gaul sebati..buat lubang kat tgh2...
2)masukkan bancuhan yis n telur..kacau n uli samp jd seketol tepung..tambah air sikit2..dah dpt bentuk doh,stop tuang air...sikit je guna airnye..
3)uli agak2 5 minit...
4)boh 1sd shortening n uli 20minit..mula2 akan melekit kat tgn...truskan uli smp xnampak shortening n xmlekat kat tgn.masa ni doh akan jd lebih lembut..
5)amik bekas besar,sapu majerin@ shortening...ltk doh td n rehatkan 20 minit @ samp jd 2x gnda.
6)pastu,tumbuk2 doh td utk keluarkan angin n uli kpd bntuk asal
7)bentukkan la nk buat bntuk ape..nk senang buat bulat2.susun atas loyang yg dah disapu majerin.susun jgn rapat sgt sbb dia nk kembg lg.
8)rehatkan lg 20 minit @ samp jg 2x ganda...
9)gliz kan p'mukkan roti n tabur bijan...
10)bakar suhu 180d selama 10-15minit

GLIZ :
2sd makan susu bby
1/4 cwn air
1bj putih telur

1)satukan n kacau sebati...
2)sapukan pd permukaan roti utk dptkan p'mukaan roti yg b'kilat
3)sapu b'ulang kali kalo nk roti cantik (sapu sblm nk bakar,roti 1/2 masak)

KASTARD :
3sd gula
2sd tepung kastard
1/2 cawan air

1)satukan bahan2 n masak atas api kecil samp pekat
2)masukkan dlm plastik,potong hujung plastik.
3)picit atas roti yg dah di gliz...n bakar la roti tu

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

..qUeEn zAra kiTcHen... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei