Selasa, 1 Februari 2011

KEK COKLAT MOIST TOPPING WITH BUTTER CREAM :

Dicatat oleh queenshop di 11:53 PTG

 

     ( loyang saiz 7' )

    Bahan-bahan :
    • 2 bj telur B
    • 1 cawan tepung gandum
    • 1/2 cawan minyak masak
    • 1/2 tin susu pekat (N.K guna cap marigold)
    • 1sd kecik soda bikarbonat
    • 1 cwn air panas
    • 1 cwn serbok koko ( brand biasa2 je)
    • 1 cwn gula
    • krim :
    • 250g krimwell
    • 55g gula ising

    Cara-cara

    1. air panas + serbuk koko + gula = campur dlm 1 mangkuk & kacau2 hingga gula hancur...ketepikan
    2. dlm mangkuk lain...pukul telur samp b'buih.xperlu kembang..leh pukul guna pmukul yg mcm spring tu...kalo xde gak,pakai garpu je...
    3. masukkan susu,soda,tepung gandum,minyak & bahan yg dibancuh td (air panas+serbuk koko+gula)
    4. gaul sampai sebati...
    5. masukkan dlm bekas/tuperware plastik ( bekas pakai buang yg biasanya kt beli dadih/taufufa & lain2.tujuan guna bekas plastik tu spy senang nk keluarkan kek dr bekas/acuan bila kek dah masak nnt.gunakan yg saiz 7'..xkisah bulat @ petak)..
    6. panaskan kukusan...& kukusla selama 40minit...jgn dibuka2 penutupnya.dah lepas 40 minit try cucuk tgh2 kek dgn lidi satay...kalo xde pape lekat pd lidi tu,tandanya dah masak la tu.kalo ada nmpak coklat2 kat lidi tu lom masak lg k...kukus lg 10 minit @ samp masak
    7. dah masak,angkat dr api & tbalikkan kek pd pinggan @ papan kek.angkat slow2 tpware...jgn risau,xkan melekat pnya.kalo melekat gak tu tandanye kek korg lom masak spenuhnye.biarkan sejuk sepenuhnya sblm hias dgn krim
    8. krim : gunakan mixer,pukol krimwell samp kembang & masukkan gula ising.pukul lg samp jd 2x ganda..kalo kurg manis,tambah lg gula ising ikut tahap kemanisan tekak korang
    9. belah kek jadikan 2 keping.sapu lapisan ptama dgn krim.lapik dgn lapisan kek yg lg 1.sapu krim pd keseluruhan kek,& hias la ikut citarasa korang ye...

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

..qUeEn zAra kiTcHen... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei