atas p'mintaan kawan2...ni dia resepi2 kek...sila la korang buat...huhuhu
Bahan-bahan ( 1bj kek saiz 7' )
- KEK SPAN :
- 3bj telur
- 90g gula kastor @ gula ising
- 50g tepung gandum @ tepung kek
- 1/2 sd baking powder
- 20g serbuk koko (nk sedap guna cap van houtan )
- 35g minyak masak
- 1sd kecik ovelette
- TOPPING :
- non dairy whipping krim ( leh beli kat kedai bahan kek,supermaket xde rasanya)
- HIASAN :
- ceri (leh beli kat kedai bahan2 kek.biasanya ada buah ceri + air/sirapnya skali dlm 1 bekas tu)
- coklat masakan
Cara-cara
- KEK SPAN : masuk semua bahan kecuali minyak dlm mangkuk mixer.putar pd kelajuan min selama 2-3 minit utk sebatikan je
- pastu tukar speed maxima,pukul la samp kembang n gebu gituuuuu..maksudnya bila diterbalikkan mangkuk tu,adunan xmeleleh n xjatuh...
- masukkan minyak masak & kacau je dgn senduk samp sebati...kacau rata2 ye.
- sapu loyang dgn mgerin & alas dgn baking paper/kertas minyak
- panaskan dulu oven selama 10 minit...& bakar kek pd suhu 160 darjah selama 20 minit @ hingga masak...
- bila kek dah masak,cpt2 keluarkan dr loyang spy kek xkecut...sejukkan sepenuhnya sblm hias
- TOPPING : keluarkan whipping krim dr peti sejuk,masukkan 1/3 kotak dlm mangkuk...putar dgn kelajuan sederhana lbh kurg 5 minit.
- kek yg dah sejuk,belah 2...letak 1 keping atas papan kek.
- gunakan berus besar,sapu air ceri (dlm bekas ceri) atas kek,ltk pulak whipping krim & ratakan..
- ltk lg satu lapisan kek yg dipotong tadi atas kek yg dah disapu whipping krim td utk buat lapisan ke dua...sapu whipping krim kat atas kek & keseluruhan kek
- guna nozzle bintang,pipekan 4 atau 6 bj atas p'mukaan kek...letak la ceri atas krim yg di pipe td...
- parut coklat masakan guna pisau yg biasa kt guna utk buang kulit buah@ kentang tu...leh gak sagat coklat masakan tu guna sagat timun.pastu tabur kat tgh2 p'mukaan kek.kalau suka leh ltk tepi2 kek
0 ulasan:
Catat Ulasan