Selasa, 1 Februari 2011

kek black forest

Dicatat oleh queenshop di 11:05 PTG


atas p'mintaan kawan2...ni dia resepi2 kek...sila la korang buat...huhuhu

Bahan-bahan ( 1bj kek saiz 7' )

  • KEK SPAN :
  • 3bj telur
  • 90g gula kastor @ gula ising
  • 50g tepung gandum @ tepung kek
  • 1/2 sd baking powder
  • 20g serbuk koko (nk sedap guna cap van houtan )
  • 35g minyak masak
  • 1sd kecik ovelette
  • TOPPING :
  • non dairy whipping krim ( leh beli kat kedai bahan kek,supermaket xde rasanya)
  • HIASAN :
  • ceri (leh beli kat kedai bahan2 kek.biasanya ada buah ceri + air/sirapnya skali dlm 1 bekas tu)
  • coklat masakan

Cara-cara

  1. KEK SPAN : masuk semua bahan kecuali minyak dlm mangkuk mixer.putar pd kelajuan min selama 2-3 minit utk sebatikan je
  2. pastu tukar speed maxima,pukul la samp kembang n gebu gituuuuu..maksudnya bila diterbalikkan mangkuk tu,adunan xmeleleh n xjatuh...
  3. masukkan minyak masak & kacau je dgn senduk samp sebati...kacau rata2 ye.
  4. sapu loyang dgn mgerin & alas dgn baking paper/kertas minyak
  5. panaskan dulu oven selama 10 minit...& bakar kek pd suhu 160 darjah selama 20 minit @ hingga masak...
  6. bila kek dah masak,cpt2 keluarkan dr loyang spy kek xkecut...sejukkan sepenuhnya sblm hias
  7. TOPPING : keluarkan whipping krim dr peti sejuk,masukkan 1/3 kotak dlm mangkuk...putar dgn kelajuan sederhana lbh kurg 5 minit.
  8. kek yg dah sejuk,belah 2...letak 1 keping atas papan kek.
  9. gunakan berus besar,sapu air ceri (dlm bekas ceri) atas kek,ltk pulak whipping krim & ratakan..
  10. ltk lg satu lapisan kek yg dipotong tadi atas kek yg dah disapu whipping krim td utk buat lapisan ke dua...sapu whipping krim kat atas kek & keseluruhan kek
  11. guna nozzle bintang,pipekan 4 atau 6 bj atas p'mukaan kek...letak la ceri atas krim yg di pipe td...
  12. parut coklat masakan guna pisau yg biasa kt guna utk buang kulit buah@ kentang tu...leh gak sagat coklat masakan tu guna sagat timun.pastu tabur kat tgh2 p'mukaan kek.kalau suka leh ltk tepi2 kek

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

..qUeEn zAra kiTcHen... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei