Khamis, 23 Disember 2010
PAU INTI KACANG MERAH :
KULIT PAU :
3 cawan tepung gandum
1 cawan air
1/3 ketul yis basah
3 sd besar shortening
2 sd gula
CARA-CARA :
1)campur semua bahan kecuali air...gaul rata dgn tangan...
2)masukkan air sikit2 sambil gaul...
3)uli hingga jd doh...kalau lembik sgt tambah tepung sikit lagi.
4)bentukkan bulat2...
5)leperkan & masukkan inti kat tengah & cantumkan hujung2nya samp t'tutup semuanya.
6)letak atas kertas pau 2 daun pisang yg dah dipotong.bahagian yg dicantum tu letak bawah...
7)kukus samp masak lebih kurang 10-15 minit...
INTI KACANG :
gunakan kacang pau dah ready made.
kalau xde buat sendiri.
1 tin kacang merah dlm tin
1/2 tin air
1 cwn gula
CARA :
1)blender kacang merah dgn air samp kacang hancur
2)masakkan b'sma gula samp pekat & gula hancur.guna api sederhana
Categories
PAU
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 ulasan:
Catat Ulasan