Selasa, 21 Disember 2010
LAKSA PENANG :
LAKSA :
1 bungkus laksa kering
air panas
air
cara2 :
1)rendam laksa kering dlm ai panas lebih kurang 1-2 jam
2)kemudian rebus dgn air tadi juga..rebus hingga betul2 masak.
3)angkat dr api,tuang dlm besen penapis & basuh dgn air biasa utk m'buang kanjinya.
KUAH :
4-5 ekor ikan selayang @ apa2 ikan
air
cara2:
1)rebus ikan,
2)bila ikan dah masak,pisahkan isi & tulang.blender isi ikan dgn air secukupnya.
daun kesum
1 batang bunga kantan dibelah
5 keping asam keping
garam & aji secukup rasa
BAHAN BLENDER :
10-15 bj cili kering
1 bj bawang besar
air
10 bj ketumbar
10 bj jintan manis
CARA-CARA :
1)dgn m'gunakan periuk sederhana besar,masukkan air 1/2 periuk & masukkan semua bahan2 kecuali ikan blender.
2)bila kuah dah mendidih,perlahankan api & masukkan isi ikan & kacau p'lahan...
3)masak lebih kurang 5 minit lagi & tutup api.
4)sedia dimakan b'sama2 ulam2
ULAM2 :
timun
salad
bawang besar
cili api
telur rebus
Categories
LAKSA
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 ulasan:
Catat Ulasan